Monday 16 November 2009

Betoon ja šokolaad

Ühel ilusal teisipäeval käisin Betoonipäevadel. Sõin, jõin, kuulasin ettekandeid ja täiendasin vaheaegadel pastaka- ning kommivaru. Hommikuste ettekannete ajal oli tunne, et olin väga valesse kohta sattunud, sest ei saanud sisust aru. Oma töö tegi ka unerütm ja selle ebasünkroonsus tavainimesega. Lõuna paiku, pärast väikest näksimist, hakkasid ettekanded lausa huvi tekitama. Soome kuum teema on hetkel ehitustegevuses Eurokoodile üleminek.

Teine, ehk mõistetavamgi, kuum pirukas on Helsingi tähtsaima metroojaama veeavarii. Ühel hetkel viskas veetorul üle ja vesi voolas mööda liftišahte ja eskalaatoreid perroonile ja selle kohal asuvatesse kontoriruumidesse. Mitu lifti vajusid vee surve all rusudeks, õnneks inimesed oli ammu enne välja saadud tervest hoonest. Jaam püsib suletuna ilmselt jaanuarini, kuna välja tuleb vahetada praktiliselt kogu tehnika. Avarii oleks olnud köki-möki kui veetoru kaitsnud betoonist valli sees poleks olnud müstilist (100x60cm) auku. Keegi ei tea, kust ja mis ajast see pärineb. Igal juhul kui mina oleks selle augu sinna omal ajal teinud, siis ma ilmselt praegu väga avalikkuse ette ei kipuks.

Kolmanda suursündmusena käisime vahetusõpilastega Fazeri kommitehases. Registreerunuid oli 50, kohale jõudsid 25. Üks põhjus selleks võib olla see, et eelneval õhtul otsustati väljumist tunni võrra varasemaks lükata. Itaalane helistas mulle 11:57 ja küsis, et kas ma plaanin ka varsti hakata bussipeatuse poole minema. Vastasin talle, et olen hetkel bussi sisenemas ja et ta võiks 3 minuti jooksul kohal olla. Ta jõudiski umbes 12:08. Õnneks on ka sellise sündmuse puhul akadeemiline veerand olemas. Igal juhul õpetussõnad: e-maili tasub lugeda 24/7.

Oleksin tahtnud siia Fazerist igasuguseid pilte üles laadida, kuid pildistamine tehase ruumides oli rangelt keelatud. Ühte hoone tiiba ei lubata isegi omi töötajaid. Seal nimelt käib šokolaadi segamine ja väljatöötamine. Äge oli silt tavatehase ruumide ukse ees, mis kostis et "Oleme ilma õnnetusteta töötanud järjest 5 päeva. Eelmine number oli 93". See sisendas meisse tonnide viisi julgust ja tuur võis alata. Masinad olid ägedad ja automaatsed. Kõige müstilisem on masin, mis suudab minutis 1000 kommi paberisse keerata. Tehase ajaloost rääkiva video ajal anti meile Muumide pulgakommi. Väikestele külastajatele antakse neid kuuldavasti selle pärast, et nad filmi ajal vaiksed oleksid. Tudengite puhul aitab ka. Väikese pettumusena olid Fazeri Muumipulgakad "Made in Poland". Fazeri iga tuur jõuab kohani, kus saab kommi süüa nii palju kui hing ihaldab. Kõlab kui elu paradiisis, kuid tegelikult pärast ~15 kommi maitsemist hakkab igasugune austus šokolaadi vastu haihtuma. Ekskursiooni lõpuks anti ka kotikene Fazeri toodetega. Ma ei tea kedagi kes oleks samal päeval tahtnud selle koti maitsemaailmaga lähemalt tutvuda.

No comments:

Post a Comment