Tuesday 1 December 2009

Eksaminatsioon

Täna (01.12.09) oli mul esimene eksam kui selline. Eelmise nädala neljapäeval üks kaastudeng mainis mulle, et ta hakkab juba eksamiks valmistuma. Muigasin ja küsisin talt irooniliselt et "Juba?" Ta vastas, et "Juba jah, ega teisipäevani väga kaua jäänud pole". Sellel hetkel koitis mullegi midagi - kui temal on eksam, siis peab minul ka olema. Ühtlasi sain ka aru põhitõest et teisipäevani pole kaua jäänud. Õhtul hakkasin hoolega raudbetoonkonstruktsioone õppima.
Õppimise kronoloogia:

Neljapäev 26.11.09 - Võtsin mitusada lehekülge loengute slaide ja harjutustundide materjali ette ning hakkasin neid uurima. Õhtul tegin ka otsuse, et lahendan kõik ülesanded läbi ja keerutan vajadusel valemeid nii, et saaksin ka ise aru kust mõni järjekorde kreeka täht tuleb. Mõtlesin ka, et olukord on lootusetu ning teen eksami jaanuaris.

Reede 27.11.09 - Avastasin, et jaanuaris samal päeval on üks teine eksam. Vajaduse korral oleks saanud seda teise aine eksamit edasi lükata. Otsustasin siiski igaks juhuk õppida. Küll aga muutsin taktikat: esmalt püüdsin teooria osa läbi kammida ja sellest aru saada. Kirjutasin jälle valemeid maha, joonistasin (asjaga seonduvaid) pilte. Tempo tundus olevat ainult natukene aeglasem kui teol. Laupäevaks uus plaan: ei kirjuta enam valemeid maha vaid teen vajaduse korral märkmeid loengute kõrvale.

Laupäev 28.11.09 - Ei tahtnud üles ärgata, sest teadsin et mind ootab järjekordselt tundide viisi laua taga istumist ja sigma-alfa-gammade keerutamine. Tunded vaheldusid iga tunniga: ülelaskmise meeleolule järgnes arusaamise rõõm jne. Õhtuks olin suutnud loengumaterjali läbi vaadata, seejuures keskendumise tegur oli suhteliselt suur. Läksin magama.

Pühapäev 29.11.09 - Hommikul (kl 13:30) vaatasin üle veel 3 viimast loengut. Taipasin, et ma saan peaaegu kogu materjalist aru, aga seda pähe õppida on teine teema. Mõtlesin jälle jaanuarile... edasilükkamise rõõm. Muide, vahepeal käisin nende päevade jooksul oma toast lausa väljas ka. Järsku tekkis mõte, et äkki peaks eksamile registreeruma ka. Pidi küll. Pühapäevaks oli aga registreerumise aeg läbi ja kirjutasin õpetajale meili. Õnneks sellega suurt probleemi ei tekkinud ning sain enda nime kirja. Ühtlasi tähendas see seda, et kui ma kohale ei lähe, saan automaatselt "0". Tekkis väike lisamotivatsioon õppida. Samas teadsin, et alati saab jaanuaris uuesti teha. Passisin natuke aega niisama tühja, kuni hakkasin uurima eelmiste aastate eksameid. Alguses lahendasin ühe ülesande, siis teise, kolmanda, järgmise eksami, ülejärgmise eksami...

Esmaspäev 30.11.09 - Käisin koolis, et õpetajalt teooria kohta küsida, kuid õpetajat polnud kohal. Sõin ja läksin koju. Kahe päeva jooksul olin lahendanud ära 5 eksamit (20 ülesannet) = 20 A4 lehte. Otsustasin need endale pähe ajada. Ülesannetes oli märgata lausa loogikat - kreeka keelest said järsku tõmbevarraste pinged ja betooni pragude laiused. Eksam pidi toimuma teisipäeval kell 14. Panin kaks kella äratama kell 8:30

Teisipäev 01.12.09 - Ärkasin kell 9:30 (jah, 9:30 > 8:30). Viskasin pilgu kirjutuslaua poole ja nägin seal hunnikute viisi raudbetoontalasid (õigemini nende jooniseid). Põgenesin kööki sööma pähkli-rukki jogurtit Made In Estonia. Pärast söömist jalutasin niisama mööda korterit ringi ja tutvusin elamise vaatamisväärsustega. Kuna olin neid ka varem märganud, siis ei jäänud nüüd muud üle kui õppida. Võtsin vanad eksamid kätte ja hakkasin lugema / arvutusi analüüsima. Läksin varem kooli, et õpetajalt ikkagi nüüd juba paari asja kohta küsida. Õnneks ta oli seekord kohal ja jagas infot. Ühe ülesande koha pealt nägi vestlus välja umbes selline:

"Kas siin võib need a ja d' väärtused lambist võtta või tuleb siiski kolme tundmatuga võrrandisüsteemi keerutada eksamil?"
"Need väärtused saab tõesti võrrandisüsteemist, aga sellist ülesannet eksamile ei tule tavaliselt."
"Eelmisel aastal oli."
"Aijaaaa! Noh, sellisel juhul tõesti võib need ilmselt oletada, peaasi et mõistlikud numbrid oleksid."
"Okei, kiitos!"

Kl 14.00 algas eksam. Midagi isegi oskasin ka. Eelmise aastal esimese eksamikorra tulemuste jaotus:

0 - 45%
1 - 23%
2 - 15%
3 - 6%
4 - 8%
5 - 3%

Keskmiseks hindeks teeb see 0,97. Ootan huviga tulemust.

No comments:

Post a Comment